MEEDOEN!

Video: O leyda Gratiosa

 

Maarten: 500 jaar Luther

Blokfluitensemble Praetorius brengt komend najaar een programma met muziek uit de tijd van Maarten Luther.

In 2017 is het 500 jaar geleden dat de monnik en kerkhervormer Maarten Luther zijn stellingen op de kerkdeur in Wittenberg spijkerde. Een gebeurtenis die het begin van het protestantisme in Europa inluidde, en ook grote veranderingen in gang zette in de zang- en muziekcultuur in de kerken. Blokfluitensemble Praetorius brengt in maart een programma gewijd aan muziek 'rondom Luther'. We laten horen hoe de (kerk)muziek vóór Luther klonk, en spelen muziek van grote componisten zoals Bach die de Reformatie muzikaal tot grote hoogtepunten bracht. Ook laten we enkele werken geïnspireerd door de contra reformatie horen.

Luther was naast geestelijke ook musicus en had uitgesproken ideeën over hoe kerkmuziek toegankelijker moest worden. Door Luther werd veel kerkmuziek in de volkstaal (Duits) gebracht, en zien we de opkomst van de koraal en later de cantate. Uit de periode voor Luther brengt Praetorius muziek van Josquin. Een voor de hand liggende keuze, aangezien Luther een groot bewonderaar was van zijn werk. Daarnaast denken we aan muziek van Duitse tijdgenoten van Josquin zoals Obrecht.

Uit de tijd van de Reformatie hebben we gekozen voor Johann Walter, die de eerste Duitstalige passie heeft geschreven met een voorwoord van Luther erin en een 'Eyn geystlich Gesangk Buchleyn' met hymnes voor koor, waarin hij ook teksten van Luther op muziek heeft gezet. Daarnaast brengen we motetten van Scheid.

De kern van het contrareformatiedeel zal bestaan uit Vincenzo Ruffo's 'Missa de Profundis': een vijfstemmig werk, met vijf zangers.

Kortom een programma om naar uit te kijken.


Concertdata zullen, zodra bekend, worden vermeld.

Komende concerten zie onze agenda

Lijkt het je leuk om op de hoogte gehouden te worden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Blokfluitensemble Praetorius Leiden

Praetorius is opgericht in 1963, toen blokfluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van ongeveer vijfentwintig blokfluitisten. Het ensemble is sinds 1989 een zelfstandige vereniging en staat vanaf 1996 onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Blokfluitensemble Praetorius Leiden speelt muziek uit alle tijdperken. Composities uit de twintigste eeuw, werken uit de renaissance en barok, maar ook werken uit de romantiek. Veel van deze werken zijn speciaal voor Praetorius gearrangeerd. Praetorius maakt hiervoor gebruik van een hele reeks aan verschillende blokfluiten: van sopranino tot sub-contrabas. Met deze instrumenten kan in verschillende bezetting gespeeld worden: hoog, het zogenaamde 4-voets register (sopraan – alt – tenor – bas) en laag, het 8-voets register (tenor – bas – grootbas – contrabas). Door deze registers afzonderlijk of juist samen te gebruiken, wordt een grote variatie aan klankkleuren mogelijk.

Door de tijd heen heeft Praetorius vele leuke, vernieuwende en spannende concerten en muziektheater voorstellingen neergezet. Waaronder het programma ´Fandango´ in 2008 waarin verschillende muziekverzamelingen van de Spaanse hertogen een rol speelden en dat afgesloten werd door het spetterende ´Tre Fontane´. In het project ´Ruimte´ in 2007 nam Praetorius letterlijk de ruimte voor een feestelijke Vesper ter ere van Johannes de Doper. Het publiek zat in het midden van de zaal tussen de drie koren, de zogenaamde ´Cori Spezzati´, die op ruime afstand van elkaar speelden.

Naast deze wat gedurfdere muziek keuzes worden ook de klassiekers niet geschuwd. Zo werden in 2009 de bekende componisten Bach en Buxtehude tegenover elkaar gezet in samenwerking met organist Stephen Taylor. In het programma ´Countering Händel´ zette Praetorius in 2009 samen met zanger Jan Kullman en mimespeler Hakim Traïdia een mooie muziektheatervoorstelling neer. Het programma bestond uit muziek uit de bekende opera´s van Händel: ´Agrippina´ en ´Rinaldo´. En ten slotte, de samenwerking met blokfluitiste Marion Verbruggen was een lang gekoesterde wens van het ensemble. In 2010 soleerde zij in de bekende A-moll Suite van Telemann met Praetorius als orkest.